Tietoa hankkeesta

Piirtämällä näkyväksi -sasininen_huivirjakuvanäyttely nostaa esille turvapaikanhakijoiden kokemuksia heidän itsensä kertomana ja kuvittamana. Turvapaikanhakijat eri puolilta Suomea kuvaavat tilannetta kotimaassaan, pakomatkaansa Eurooppaan, nykyistä arkeaan Suomessa sekä tulevaisuuden haaveitaan. Sarjakuvat ovat monille ensimmäinen yritys kertoa visuaalisesti elämänsä tärkeistä asioista.

Sarjakuvat ovat syntyneet työpajoissa, joita pidettiin vuosina 2016-2017 vastaanottokeskuksissa Helsingissä, Kontiolahdella ja Lieksassa. Yhdessä työpajassa oli lisäksi osallistujia Torniosta, Karjaalta, Turusta, Vantaalta, Espoosta ja Sipoosta. Työpajoissa sarjakuvia piirsivät aikuiset, mutta myös muutama lapsi osallistui työpajaan. Nuorin piirtäjä oli 5 vuotias poika Guineasta, ja vanhin 54-vuotias mies Irakista. Viidesosa piirtäjistä oli naisia.

Työpajoihin osallistuneet turvapaikanhakijat tulivat Irakista, Afganistanista, Syyriasta, Somaliasta, Ugandasta, Kongon tasavallasta, Nigeriasta, Burundista, Iranista, Gambiasta, Albaniasta, Kamerunista, Venäjältä ja Guineasta. Yksi työpajoista pidettiin Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry:n tapaamisessa Helsingissä, sillä monia turvapaikanhakijoita on osallistunut yhdistyksen vapaaehtoistyöleireille. Kesäkuussa 2017 järjestettiin vielä lisätyöpaja Oikeus elää -mielenosoituksessa Helsingissä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUseat työpajoihin osallistuneista turvapaikanhakijoista eivät olleet koskaan aiemmin piirtäneet mitään. He ottivat haasteen innostuksella vastaan ja heittäytyivät piirtämiseen. Sarjakuvat tehtiin Maailman sarjakuvat ry:n kehittämällä matalan kynnyksen menetelmällä, jonka ydinajatus on, että kaikki osaavat piirtää.

Tämän nettinäyttelyn lisäksi sarjakuvista on tehty 29 sarjakuvan kiertävä näyttely, joka kiertää Suomea vuoden 2017 kahtena kopiona.

Toimittajien kiinnostuksen mukaan voimme järjestää haastattelumahdollisuuden sarjakuvien piirtäjien kanssa.

Materiaalipankissa on tiedotusvälineille sarjakuvia ja valokuvia työpajoista.

Seuraa Illustrating Me -uutisia hankkeen Facebook sivulla.

Hankkeen toteuttavat Maailman sarjakuvat ry  ja Hei Helsinki ry Hanketta on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Maailman sarjakuvat ry:n julkinen Facebook-ryhmä

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s